در این جلسه آموزشی، در مورد منو مدیریت کامپوننت ها در جوملا خواهیم پرداخت. ابتدا وارد بخش کنترل پنل جوملای خود شوید. در صفحه کنترل پنل یک منو به نام " کامپوننت ها" وجود دارد. روی منوی کامپوننت ها کلیک کنید ، یک منوی کشویی برای شما باز می شود. به تصویر زیر توجه کنید
همانطور که در تصویر می بینید منو کامپوننت دارای چندین گزینه و امکان است که در ادامه همه را توضیح می دهیم:
این صفحه و گزینه آخرین نسخه جوملا را که در حال حاضر شما استفاده می کنید را مشخص می کند. روی کامپوننت ها > ارتقا جوملا کلیک کنید - صفحه ای مانند تصویر زیر نمایش داده می شود:
برای رفتن به مدیریت ارجاع می توانید از منو کامپوننت ها > ارجاع استفاده کنید. در واقع ارجاع یا همان ریدایرکت کردن همان تغییر مسیر و آدرس وب سایت تان به آدرس جدید می باشد. شکل زیر صفحه مربوط به مدیریت ارجاع را نشان می دهد -
مدیریت ارجاع یک کامپوننتی است که از قسمت کنترل پنل وب سایت جوملا قابل دسترسی است. وظیفه اصلی آن تهیه مکانیسمی برای دادن امکان به یک مدیر برای تغییر مسیر URL صفحه وبی است که دیگر در صفحه وب سایت وجود ندارد. شما باید گزینه "استفاده از mod_ rewrite" (در قسمت تنظیمات کلی تب سایت سمت چپ تنظیمات سئو) را در گزینه های تنظیمات کلی جوملا خود فعال کنید تا بتوانید تغییر مسیرهایی را که ایجاد می کنید کار کنید.
جزئیات مربوط به ستون موجود در صفحه ارجاع ها در زیر ذکر شده است:
- نوار ابزار
در زیر ، ما جزئیات مربوط به نوارهای ابزار موجود در صفحه ارجاع ها را ذکر کردیم.
برچسب ها به شما امکان می دهد برچسب های سایت خود را مدیریت کنید. برای ورود به مدیریت برجسب ها از منو کامپوننت ها > برچسب ها را انتخاب کنید. صفحه برچسب ها را در تصویر زیر می توانید ببینید:
در واقع این امکان برای مشاهده لیستی از برچسب های موجود ، ویرایش و ایجاد برچسب های جدید استفاده می شود. فیلترهای لیست ، در بالای جدول در سمت چپ و راست نشان داده شده است. این فیلترها کنترل هایی هستند که به شما امکان می دهند موارد نمایش در صفحه مدیریت را محدود کنید. ممکن است بیش از یک فیلتر وارد شود. در این حالت ، فقط مواردی که تمام شرایط فیلتر را برآورده می کنند در لیست نشان داده می شوند.
این قسمت از چند ویژگی تنظیم شده است که زمانی که شما بر روی کامپوننت ها > تبلیغات کلیک می کنید برای شما زیر منوها نشان داده می شوند. به عکس توجه کنید:
اجازه دهید تا هر یک از زیرمجموعه ها را به شرح زیر مطالعه کنیم -
1 ← تبلیغات:
این گزینه مورد استفاده برای اضافه کردن یا ویرایش تبلیغاتی که در وب سایت جوملا نمایش داده شوند می باششد. به یاد داشته باشید که قبل از ایجاد هرگونه آگهی حداقل یک آگهی مشتری و یک دسته بندی آگهی را ایجاد کنید.
در جلسه های بعدی به صورت تفصیلی در این مورد صحبت خواهیم کرد.
2 ← مجموعه ها:
در قسمت مدیریت مجموعه ها شما می توانید مجموعه جدید ایجاد یا مجموعه های دیگر را ویرایش کنید. در واقع لین قسمت برای مشاهده لیستی از مقولات موجود، ویرایش مجموعه های جاری و ایجاد دسته بندی های جدید تبلیغاتی استفاده می شود. توجه داشته باشید که دسته بندی های آگهی از دیگر دسته بندی ها ، مانند مقالات ، مخاطبین ، اخبار جدید و پیوندهای وب جداست. قبل از ایجاد یک آگهی حداقل باید یک دسته بندی آگهی مشتری و دسته بندی آگهی وجود داشته باشد.
در جلسه های قبلی در مورد نوارهای ابزار موجود در مدیریت مجموعه ها و جزئیات مربوط به عناوین ستون صحبت کردیم. به آموزش "آشنایی بیشتر با لیستی از نوارهای ابزار جوملا" مراجعه کنید.
3 ← مشتری ها:
با استفاده از مدیریت مشتری هل می توانید یک آگهی مشتری جدید ایجاد کرده یا موارد موجود را ویرایش کنید. برای رفتن به صفحه مدیریت مشتریان ، بر روی کامپوننت ها >تبلیغات > مشتری ها کلیک کنید و صفحه ای مانند تصویر زیر را می توانید مشاهده کنید:
توجه داشته باشید یکی از ملزومات ایجاد یک تبلیغات وجود یک آگهی مشتریان می باشد. در این جا جزئیات مربوط به عناوین ستون مشتریان که در تصویر مشخص شده است توضیحات را ارائه می دهیم:
4 ← پیگیری
این ویژگی برای مشاهده لیستی از اطلاعات ردیابی تبلیغات موجود استفاده می شود. برای ورود به صفحه مدیریت آن به آدرس کامپوننت ها > تبلیغات > پیگیری بروید. صفحه زیر را مشاهده خواهید کرد:
به قسمت مشخص شده در عکس توجه کنید تاریخ شروع و تاریخ پایان برای ردیابی اطلاعات بنر در یک دوره خاص استفاده می شود (به عنوان مثال تاریخ شروع را به عنوان 22- 08 - 97 و تاریخ پایان را به عنوان 22-08-98 در نظر بگیرید ، در این دوره از اطلاعات آگهی پیگیری می شود)
اگر به نوار ابزار این صفحه توجه کنید دو گزینه جدبد وجود دارد که در ادامه تئضیح داده می شوند:
1. خروجی : خروجی گرفتن از اطلاعات تبلیغات بر اساس پرونده CSV
2. حذف ردیابی : حذف اطلاعات تبلیغات انتخاب شده
اطلاعات تماس مشتری در سایت جوملا مانند نام ، آدرس ، شماره تلفن ، ایمیل و غیره را اضافه می کند. در واقع صفحه مدیریت تماس ها به شما امکان می دهد تا اطلاعات تماس را به سایت جوملا اضافه کنید. می توانید اطلاعاتی مانند نام ، آدرس ، تلفن و ایمیل را وارد کنید. همچنین می توانید تماس ها را به کاربران ثبت نام شده لینک دهید. پس می توانید با استفاده از منوی مدیریت لینک های نمایشی تماس ایجاد کنید. در مورد این مبحث نیز در آینده به طور جامع صحبت خواهیم کرد.
مدیریت جستجو به شما امکان می دهد ببینید که چه تعداد جستجو برای هر ترکیب کلیدی انجام شده است و نتیجه هر جستجو چیست. شما برای دسترسی به این صفحه می توانید از آدرس کامپوننت ها > جستجو استفاده کنید. صفحه ای مانند تصویر زیر دریافت خواهید کرد:
راهنمایی سریع
این ویژگی صفحه جستجوی وب سایت را فعال یا غیرفعال نمی کند. جستجو با اضافه کردن یک ماژول جستجو فعال می شود.
آمار جستجو به طور پیش فرض غیرفعال است. اگر علاقه مندید بدانید که بازدید کنندگان شما چه چیزی را جستجو می کنند و چه چیزی را می یابند ، باید آمار جستجو را فعال کنید.
این ویژگی موجب افزایش جستجو در سایت می شود. با کلیک بر روی کامپوننت ها > جستجو هوشمند ، صفحه ای مانند تصویر زیر دریافت خواهید کرد.
این صفحه لیستی از کلیه مواردی را که در جستجوی هوشمند نمایه شده اند نشان می دهد. در صورت عدم نمایش لیست مورد نظر چک کنید که ایا پلاگین جستجو هوشنمد فعال می باشد یا خیر! درست مانند تصویر که تذکر داده است که پلاگین موردنظر فعال نمی باشد.
مدیریت جستجو هوشمند دارای سه امکان می باشد که هر کدام را توضیح می دهیم:
1. مطالب ایندکس شده: روی نماد نوار ابزار مطالب ایندکس شده کلیک کنید. با این کار پنجره ای برای نشان دادن پیشرفت عملکرد ایندکس سازی باز می شود. عملکرد ایندکس سازی بسته به تعداد موارد موجود در سایت شما و تعداد کلمات و عبارات جستجو موجود در هر مورد محتوا ممکن است مدتی طول بکشد. نوار پیشرفت نشان می دهد که تا چه اندازه روند نمایه سازی کامل شده است. این پنجره را تا زمانی که نمایه سازی کامل نشده است ببندید. در سایتهایی که مقدار زیادی از محتوا دارند ممکن است مدت زمان طولانی (دهها دقیقه) طول بکشد.
2. نقشه مطالب: این صفحه نقشه های محتوای موجود در فهرست جستجوی هوشمند را نشان می دهد. نقشه های محتوا به شما امکان می دهد تا محتوای ایندکس شده (مطالب و غیره) خود را به اطلاعات مربوط به متا مانند دسته ای که در آن قرار دارند ارجاع دهبد. هر مورد محتوا که توسط جستجوی هوشمند فهرست بندی می شود ، به یک یا چند نقشه محتوا اضافه می شود که می توانید در هنگام جستجو در فهرست ، از آن به عنوان فیلتر استفاده کنید.
نقشه های محتوا به دو بخش تقسیم می شوند:
3. فیلتر جستجو: این صفحه به شما امکان می دهد فیلتر جستجوی جدید ایجاد کرده یا یک فیلتر موجود را اصلاح کنید.
در عناوین ستون این صفحه نیز جزییاتی وجود دارد که ما در زیر توضیح می دهیم:
صفحه مدیریت خبرخوان به شما امکان می دهد اخبار جدیدی از سایت های دیگر را به سایت جوملا اضافه کنید. شما می توانید با پیوندهایی را به این فید ها برای کاربران در قسمت خبرخوان جدید یا ویرایش آن اضافه کنید.
برای ورود به مدیریت خبرخوان می توانید به آدرس کامپوننت ها > خبرخوان ها > خبر خوان ها و یا ورود به امکان دیگر آن به آدرس کامپوننت ها > خبرخوان ها > مجموعه ها مراجعه کنید. در مود این قسمت از تنظیمات کامپوننت در آینده به صورت تفصیلی توضیح خواهیم داد.
کامپوننت پیام های نصب پس از نصب به شما امکان می دهد پیام های عملی را بعد از نصب یا به روزرسانی سیستم مدیریت محتوا جوملا یا هر افزونه دیگری که به صورت اختیاری از آن استفاده می کند ، مرور کنید. به آدرس کامپوننت ها > پیام های نصب شده بروید، صفحه زیر را خواهید دید:
ساختار پیام
ساختار پیام معمولی به شرح زیر است:
کامپوننت ها > پیغام ها اجازه ارسال و خواندن پیام ها در جوملا را می دهد. هنگامی که روی پیغام ها کلیک می کنید، صفحه زیر را مشاهده می کنید:
پیغام های خصوصی : صفحه پیام خصوصی این امکان را به شما می دهد تا به سایر کاربران قسمت مدیریتی سایت جوملا پیام ارسال کنید. شما ممکن است پیام ها را در اینجا بخوانید ، بنویسید، ارسال کنید و حذف کنید. علاوه بر این ، ممکن است تنظیمات پیام و گزینه های گروه بندی را نیز مدیریت کنید.
قبل از افزودن این کامپوننت، هیچ مکانی آسان برای مدیریت همه موارد ترجمه شما وجود ندارد. هر آیتمی که ترجمه شده است را باید جداگانه یافت و ویرایش شود. با این کامپوننت، شما قادر خواهید بود تمام ترجمه های خود را در یک رابط واحد ویرایش کنید. این کار باعث صرفه جویی در وقت و انرژی زیادی می شود. این را نیر در نظر داشته باشید که ابتدا شما باید پلاگین فیلتر زبان را فعال کنید.
1399-1391 © تمامی حقوق مربوط به وب سایت جوم آریا ( شرکت فناوری آریا خرم ) می باشند .
با افتخار نیرو گرفته از سیستم مدیریت محتوای جوملا
میزبانی هاست وب سایت جوم آریا بر روی سرورهای قدرتمند : میزبان فا